Yenidoğan Bebek Beslenmesi

11.08.2020
Yenidoğan Bebek Beslenmesi

Yenidoğanı nasıl besleyeceğiniz, çocuğunuz için vereceğiniz ilk kararlardan birisidir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Akademisi (AAP), bebeklerin yaşamının ilk 6 ayı boyunca sadece anne sütüyle beslenmesini önermektedir. Altı aydan sonra ilave besinlerin kullanılmaya başlanmasının ardından da, emzirmeye yaşamın ilk yılında ve -hatta isteniyorsa- sonrasında devam etmelidir.

Ancak annelerin tümünün çocuklarını çocuğunu yeterince besleyecek düzeyde emzirmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda biberonla mama vermek gerekecektir. Bir bebeği emzirmeye veya biberonla beslemeye karar vermek, genellikle annenin rahatlıkla bebeği emzirmesinin mümkün olup olmadığına ve yaşam tarzına bağlıdır. Bazı durumlarda anne ve bebeği için emzirme önerilmeyebilir. Bu gibi durumlarda çocuk doktoruna danışmak gerekir.

İster emzirme, isterse mamayla beslemek tercih edilmiş olsun, her halükarda çocuğun beslenme ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

Emzirme ve Anne Sütü Hakkında Bazı Temel Bilgiler

Yeni doğan bebeğinizi emzirmenin birçok avantajları vardır. Belki de en önemlisi, anne sütünün bir bebeğin sindirim sistemi için en mükemmel besin olmasıdır. Bir yenidoğanın ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerine sahiptir ve tüm bileşenleri - laktoz, protein (peynir altı suyu ve kazein) ve yağ - kolayca sindirilir. Ticari mamalar anne sütünü taklit etmeye çalışmakla birlikte tümüyle birebir anne sütünün bileşimine sahip olamazlar.

Ayrıca anne sütü, bebekleri ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok bulaşıcı hastalıktan korumaya yardımcı olan antikorlara sahiptir. Araştırmalar, anne sütüyle beslenen bebeklerin şeker hastalığı, yüksek kolesterol, astım ve alerji gibi hastalıkları geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Emzirme ayrıca bir çocuğun aşırı kilolu veya obez olma ihtimalini de azaltabilir.

Emzirmek anneler için de harikadır. Kalori yakar, böylece emziren anneler daha hızla önceki şekillerini alabilirler. Meme emzirmek, ayrıca anneyi meme kanseri ve yumurtalık kanserinden koruyabilir.

Bazı anneler emzirmeyi mama ile beslemekten daha kolay ve daha hızlı bulur. Çünkü, hiçbir hazırlık gerektirmez ve gecenin bir yarısı anne sütü bitmez. Ayrıca emzirmenin maliyeti düşüktür. Emziren annelerin daha fazla yemeye ihtiyaçları vardır ve emzirme sütyenleri ve pedleri, göğüs pompası veya diğer ekipmanları satın almak gerekebilir. Ancak bu giderler genellikle mama maliyetinden daha düşüktür.

Emzirme, hem anneler hem de bebekler için çeşitli duygusal ihtiyaçları karşılar. Örneğin, cilt teması anne ve çocuk arasındaki duygusal bağı güçlendirebilir. Ayrıca tam beslenme sağlaması nedeniyle, annenin yeni doğmuş bebeğine bakması konusunda kendisine güven duymasına yardımcı olabilir.

Emzirmenin Sınırlamaları

Emzirmeyle ilgili bilinen tüm güzel şeylere rağmen, neden her anne emzirmeyi seçmez?

Emzirmek, annenin büyük oranda çocuğa bağımlılığını gerektirir. Anne sütü kolaylıkla sindirildiği için anne sütüyle beslenen bebekler, mama ile beslenen bebeklerden daha sık yemek yeme eğilimindedir. Bu, annenin ilk haftalarda her 2 veya 3 saatte bir çocuğu emzirmek zorunda olduğu anlamına gelir. Bu yorucu olabilir, ancak bebeklerin daha aralıklı beslenmesi ve geceleri daha uzun süre uyuması bir müddet sonra gerçekleşir.

Bazı annelerin zaman zaman başka nedenlerle ev dışında işe dönmesi veya bebeklerinden ayrılması gerekir. Bu annelerden bazıları mamayla beslemeyi tercih eder, böylece diğer bakıcılar bebeğe biberon verebilir. Emzirmeye devam etmek isteyen anneler, biberonla verilecek anne sütünü sağmak için bir göğüs pompası kullanabilirler. Böylece anneler emzirmek için müsait olmasa bile bebeklerini anne sütünden yararlandırmış olurlar.

Diğer aile üyeleri (hepsinden önemlisi babalar) bebeği beslemede paylaşmak isteyebilirler. Anne emzirirken, baba veya kardeşler yakınlarda kalmak isteyebilir. Annenin rahat etmesine yardımcı olmak, onların deneyimin bir parçası olmalarını sağlayacaktır.

Emzirme başladığında, diğer aile üyeleri, annenin ara vermesi gerektiğinde bebeğe bir biberonla pompalanan anne sütü vererek yardımcı olabilir.

Bazen anne emzirme konusunda utanmış veya endişeli olabilir. Bu duygular genellikle başarılı bir emzirme süreci ayarlandıktan sonra kaybolur. Bu deneyimi yaşamış kişilerden tavsiye almak genellikle yararlıdır. Çoğu hastane ve doğum merkezi, yeni annelere emzirme teknikleri hakkında derinlemesine bilgiler sağlayabilir. Çocuk doktorunuz veya hemşireniz soruları yanıtlayabilir.

Bazı durumlarda annenin sağlığı emzirme yeteneğini etkileyebilir. Örneğin, kanser nedeniyle kemoterapi gören anneler, akviğer veremi olan veya insan immün yetmezlik virüsü (HIV, AIDS'e neden olan virüs) ile enfekte anneler emzirmemelidir.

Tıbbi bir sorununuz varsa veya herhangi bir ilacı düzenli olarak alıyorsanız veya siz veya bebeğiniz hastalandığınızda, emzirmenin uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun. Emzirmeyi geçici olarak bırakmanız gerekiyorsa, süt üretimini sürdürmek için anne sütünü pompa ile sağmaya devam edin.

Bazı durumlarda, bebek hasta olduğunda veya erken doğduğunda emzirmek mümkün olmayabilir. Anneler süt sağma ve saklama konusunda bebeğinin doktoruyla konuşmalıdır. Bebek ememese bile, anne sütü bir beslenme tüpü veya biberonla verilebilir.

Bazen meme uçları içe dönük olan anneler emzirmede sorun yaşayabilir, ancak bu genellikle aşılabilir. Aynı şekilde göğüslerinde estetik ameliyat geçirmiş kadınların da başarılı bir şekilde emzirebilmeleri gerekir. Herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.

Genellikle yaşamın ilk ayından sonra, emzirmeden önce emzik veya biberon kullandırmaktan kaçının. Bunları emzirmeden önce vermek, bebeğin memeyi bırakmasına neden olabilir.

Mama İle Besleme Hakkında

Ticari olarak hazırlanmış bebek maması anne sütüne alternatif bir besleyicidir. Biberonla besleme, annelere daha fazla özgürlük ve esneklik sunabilir ve bebeğin ne kadar aldığını anlamayı kolaylaştırır.

Bebekler mamayı anne sütünden daha yavaş sindirdiği için, mama alan bir bebeğin anne sütü alan bir bebeğe göre daha az beslenmeye ihtiyacı olabilir. Mamayla besleme aynı zamanda bebeği halka açık yerlerde beslemeyi kolaylaştırabilir. Bu durum babanın ve diğer aile üyelerinin bebeği beslemesine yardımcı olarak, çocukla aralarındaki bağı güçlendirebilir.

Mama ile Beslemenin Sınırlamaları

Emzirmenin kendine özgü gereklilikleri olduğu gibi biberonla beslemenin de bazı sorunları vardır. Biberonla besleme, özellikle bebeğinizi dışarı çıkarmak istiyorsanız, organizasyon ve hazırlık gerektirir. Ayrıca mamalar oldukça pahalıdır. Elinizde yeterli miktarda mama ve temiz ve kullanıma hazır şişelerin sürekli bulunması gerekir.

Mama ile besleme için birkaç kural:

Mamayı hazırlarken etiket üzerindeki talimatlara harfiyen uyun. Buzdolabının dışında 1 saatten fazla bırakılan şişeler ve şişede kalan bebeğin bitirmediği mama atılmalıdır. Hazırlanan mama şişeleri buzdolabında 24 saate kadar saklanabilir ve beslenmeden hemen önce dikkatlice ısıtılmalıdır. Mama ısıtmak zorunda değilsiniz ama çoğu bebek ılıtılmış olanı tercih ediyor.

Bir şişe mama akan ılık suda tutularak veya ılık su dolu bir kaba konarak ısıtılabilir. Bir şişe mama (veya anne sütü) asla mikrodalgada ısıtılmamalıdır. Bu durumda şişe eşit olmayan bir şekilde ısınabilir ve bebeğin ağzını yakabilecek "sıcak noktalar" bırakabilir.

Yenidoğanlar Ne Sıklıkta Beslenmelidir?

Yeni doğmuş bebeğiniz yaşamın ilk haftalarında günde yaklaşık 8 ila 12 kez beslenmelidir. Başlangıçta, anneler her memede 10-15 dakika emzirmeyi deneyebilir, ardından zamanı gerektiği gibi ayarlayabilir. Emzirme talep üzerine (bebeğiniz acıktığında), genellikle 1-3 saatte bir yapılmalıdır. Yeni doğanlar büyüdükçe daha seyrek emecekler ve beslenmeler arasında daha uzun süreler olacak. Mama alan yeni doğan bebekler muhtemelen her 2-4 saatte bir 60-90 gram süt veya mama alacaktır. Yenidoğanlar beslenmeksizin 4 saatten fazla bırakılmamalıdır.

Bebeklerin aç olduğuna dair işaretler şunlardır:

Kafasını bir yandan diğer yana hareket ettirmek

Ağzını açmak

Dilini dışarı çıkarmak

Ellerini ve yumruklarını ağzına koyarak emecekmiş gibi dudaklarını buruşturmak

Burunlarını annelerinin göğüslerine sürtmek

Ağlamak

Yenidoğan için özel bir beslenme programı gerekli değildir; siz ve bebeğiniz sonunda normal rutininizi oluşturacaksınız. Bebekler ne zaman acıktıklarını ve ne zaman doyduklarını bilir ve ebeveynlerine haber verirler. Bebeğinizin tok olduğuna dair işaretlere dikkat edin. Bunlar daha yavaş emme, şişeyi tükürme veya memeden ağzını ayırma, ağzı kapatma, memeden veya biberondan başını çevirmektir. Bu belirtiler görüldüğünde beslemeyi durdurun.

Bebekler büyüdükçe, her beslenmede daha fazla yemeye başlar ve beslenmeler arasında daha uzun süre emmeden durabilirler. Bebeğinizin normalden daha aç göründüğü başka zamanlar da olabilir. Çocuk istedikçe emzirmeye devam edin veya istediğinde besleyin. Emziren annelerin endişelenmesine gerek yoktur, çünkü emzirmek süt üretimini teşvik eder ve oluşan anne sütü bebeğin isteğine göre ayarlanacaktır.

Yenidoğan Bebek Yeteri Kadar Besleniyor mu?

Yeni anneler genellikle bebeklerinin yeterince beslenmediğinden endişe ederler. Bir anne ve yenidoğan hastaneden ayrıldıktan 48 ila 72 saat sonra tüm bebeklerin çocuk doktoru tarafından görülmesi önemlidir. Bu ziyaret sırasında bebek tartılıp muayene edilecek ve beslenme sorunları ve endişeleri ele alınabilecektir.

Yenidoğan memnun görünüyorsa, günde yaklaşık altı ila sekiz kez bezini idrarla ıslatıyorsa, düzenli kaka yapıyor, iyi uyuyor, uyandığında dikkatli ve kilo alıyorsa, bebeğinizin yeterince beslendiğinden emin olabilirsiniz. Telaşlı, ağlayan, acıkmış görünen ve beslendikten sonra doymuş görünmeyen bir bebek yeterince beslenmemiş olabilir. Bebeğinizin yeterince yemediğinden endişeleniyorsanız, doktorunuzu arayın.

Pek çok bebek yedikten sonra veya geğirme sırasında az miktarda "tükürür", ancak bebek beslendikten sonra kusmamalıdır. Her beslenmeden sonra kusma, bir alerji, sindirim sorunu veya tıbbi müdahale gerektiren başka bir sorunun belirtisi olabilir. Bebeğinizin çok fazla tükürdüğüne dair endişeleriniz varsa, doktorunuzu arayın.

Yenidoğanlar Besin Takviyesi Almalı mı?

Anne sütü, yeni doğanlar için doğru vitamin içeriğine ve kolayca emilen demire sahiptir. Sağlıklı bir anne tarafından emzirilen sağlıklı bir bebeğin, D vitamini dışında herhangi bir ek vitamin veya besin takviyesine ihtiyacı yoktur.

AAP, anne sütüyle beslenen tüm bebeklerin yaşamlarının ilk birkaç günü içinde D vitamini takviyesi almaya başlamasını ve buna 1 yıl devam edilmesini önermektedir.

Su, meyve suyu ve diğer yiyecekler genellikle bebeğin ilk 6 ayında gerekli değildir. Anne sütü veya mama, bebeklerin katı yiyecekler yemeye başlayana kadar beslenme açısından ihtiyaç duydukları her şeyi sağlar. Yenidoğanı beslemekle ilgili herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla konuşun.

Emzirme mi Mama ile Besleme mi?

Bebeği emzirmek veya mama ile beslemek, anne adayının ve yeni ebeveynlerin vereceği en büyük kararlardan biridir.

Sağlık uzmanları, anne sütünün bebekler için en iyi beslenme seçeneği olduğuna inanmaktadırlar. Ancak emzirme tüm kadınlar için mümkün olmayabilir. Birçoğu için emzirme veya mama kararı, konfor düzeyine, yaşam tarzına ve belirli tıbbi durumlara bağlıdır.

Emziremeyen veya anne sütü vermemeye karar veren anneler için bebek maması sağlıklı bir alternatiftir. Mama, bebeklere büyümeleri ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar.

Bazı anneler emzirmezlerse bebekleriyle bağ kurmayacaklarından endişe ederler. Ancak gerçek şu ki, sevgi dolu anneler çocukları ile her zaman özel bir bağ kuracaktır. Ve beslenme - nasıl olursa olsun - bu bağı güçlendirmek için harika bir zamandır.

Bebeğinizi emzirme veya mama ile besleme kararı kişiseldir. Her yöntemin artılarını ve eksilerini tartmak, siz ve bebeğiniz için neyin en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

Emzirme Hakkında Her Şey

Emzirme hem anne hem de bebek için harika bir deneyim olabilir. Pek çok annenin sevdiği ideal beslenme ve özel bir bağlanma deneyimi sağlar. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), Amerikan Tabipler Birliği (AMA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dahil olmak üzere bir dizi sağlık kuruluşu, bebekler için en iyi seçenek olarak emzirmeyi önermektedir. Emzirme enfeksiyonlara karşı korunmaya, alerjileri önlemeye ve bir dizi kronik duruma karşı korunmaya yardımcı olur.

AAP, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini önermektedir. Bunun ötesinde, emzirme en az 12 aya kadar ve hem anne hem de bebek isterse daha uzun süre teşvik edilir.

İşte emzirmenin birçok faydalarından bazıları:

Enfeksiyonlarla ve diğer olumsuzluklarla mücadele. Anne sütüyle beslenen bebekler, mamayla beslenen bebeklere göre daha az enfeksiyona ve hastaneye yatışa sahiptir. Emzirme döneminde antikorlar ve diğer mikropla mücadele etmenleri anneden bebeğine geçerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu, bir bebeğin aşağıdakiler dahil birçok enfeksiyona yakalanma şansını düşürmeye yardımcı olur:

Orta kulak enfeksiyonu (Otit)

İshal

Solunum yolu enfeksiyonları

Menenjit

Emzirmek ayrıca bebekleri aşağıdaki hastalıklara karşı koruyabilir:

Alerjiler

Astım

Şeker hastalığı

Şişmanlık

Ani bebek ölüm sendromu (SIDS)

Emzirme özellikle prematüre bebekler için faydalıdır.

Beslenme ve sindirim kolaylığı. Genellikle bir bebeğin sindirim sistemi için "mükemmel yiyecek" olarak adlandırılan anne sütünün bileşenleri - laktoz, protein (peynir altı suyu ve kazein) ve yağ - yeni doğan bir bebek tarafından kolayca sindirilir.

Genel olarak, anne sütüyle beslenen bebekler, mama ile beslenen bebeklerden daha az sindirim zorluğu çekerler. Anne sütü daha kolay sindirilme eğilimindedir, bu nedenle anne sütüyle beslenen bebeklerin daha az ishal veya kabızlık nöbetleri olur.

Anne sütü ayrıca doğal olarak yeni doğmuş bir bebeğin ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineral içerir. D vitamini bir istisnadır - AAP tüm anne sütüyle beslenen bebeklerin ilk 2 ay içinde D vitamini takviyesi almaya başlamasını ve bir bebeğin yeterli D vitamini takviyeli mama veya süt (1 yaşından sonra) tüketene kadar devam etmesini önermektedir.

Ticari mamalar anne sütünün tam bileşimiyle birebir aynı hale getirilemez. Neden? Çünkü süt, her annenin kendi bebeği için ürettiği canlı bir maddedir, fabrikada kopyalanamayan bir süreçtir.

Anne sütü bedavadır. Anne sütü bir kuruşa mal olmaz, mama maliyeti hızla artan bir üründür. Ve anne sütünü pompalayıp bebeğinize vermezseniz, biberonlara, meme uçlarına ve maliyetli olabilecek diğer malzemelere gerek yoktur. Anne sütüyle beslenen bebeklerin hasta olma olasılığı daha düşük olduğundan, bu, doktorun ofisine daha az gittikleri anlamına gelebilir, bu nedenle reçeteler ve reçetesiz satılan ilaçlar için daha az para ödenir.

Değişik tatlar. Emziren anneler genellikle günde 300 ila 500 ekstra kaloriye ihtiyaç duyar ve bu da çok çeşitli dengeli gıdalardan alınmalıdır. Bu, anne sütüyle beslenen bebekleri, annelerinin yediklerine bağlı olarak farklı aromaları olan annelerinin anne sütü ile farklı tatlarla tanıştırır. Anne sütüyle beslenen bebekler kendi "kültürlerinin" yiyeceklerini tadarak katı yiyecekleri daha kolay kabul ederler.

Kolaylık. Daha fazla mama için mağazaya son dakika koşusu gerekmez. İster evde ister dışarıda olun, anne sütü her zaman tazedir. Emziren kadınlar , gece yarısı biberonları ve uçlarını yıkamaya veya biberonları ısıtmaya gerek duymazlar.

Daha akıllı bebekler. Bazı araştırmalar, yalnızca anne sütüyle beslenen çocukların mama ile beslenen çocuklara göre biraz daha yüksek zeka düzeyine sahip olduğunu göstermektedir.

"Tenden tene" temas. Pek çok emziren anne, bebekleriyle bu kadar yakından bağ kurma deneyiminden gerçekten keyif alır. Ve ciltten cilde temas anne ve bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirebilir.

Anneye de faydalı. Bir bebeği tamamen besleme yeteneği, yeni bir annenin bebeğine bakma becerisine güvenmesine yardımcı olabilir. Emzirmek ayrıca kalori yakar ve rahmin küçülmesine yardımcı olur, böylece emziren anneler hamilelik öncesi şekline ve kilosuna daha hızlı dönebilir. Ayrıca araştırmalar, emzirmenin annede meme kanseri, yüksek tansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğunu ve ayrıca rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Emzirmenin Zorlukları

Emzirmek bazı anneler için başlangıçtan itibaren kolay olabilir, ancak başkaları için alışması biraz zaman alabilir. Anne ve bebeklerin emzirme rutinine alışmaları için bolca sabıra ihtiyaçları vardır. Özellikle ilk birkaç hafta ve ay boyunca yeni annelerin ortak endişeleri şunlar olabilir:Kişisel konfor. Başlangıçta birçok anne emzirmekten rahatsızlık duyar. Ancak uygun eğitim, destek ve uygulama ile çoğu anne bunun üstesinden gelir.

Emzirmeyle İlgili Daha Fazla Bilgi

Göğüs ağrısı ilk hafta ila 10 gün arasında normaldir ve her beslenmede bir dakikadan az sürmelidir. Ancak, emzirme sırasında ağrıyorsa veya meme uçları ve / veya göğüsleri ağrıyorsa, emziren annelerin doktorlarından yardım almaları gerekir. Çoğu zaman, bu sadece doğru tekniği kullanma meselesidir, ancak bazen ağrı, enfeksiyon gibi başka bir olayın devam ettiği anlamına gelebilir.

Beslemel zamanı ve sıklığı. Emzirme, özellikle başlangıçta bebeklerin sık sık beslendiği ve annelerin büyük zaman ayırmasını gerektiren bir eylemdir. Emzirme programı veya gün boyunca anne sütü sağma ihtiyacı, bazı annelerin çalışmasını, işlerini yapmasını veya seyahat etmesini zorlaştırabilir.

İlaveten, anne sütüyle beslenen bebeklerin mama alan bebeklerden daha sık yemeye ihtiyaçları vardır, çünkü anne sütü mamadan daha hızlı sindirilir. Bu, annenin ilk birkaç hafta içinde her 2 veya 3 saatte bir (belki daha fazla, belki daha az) emmek isteyeceği anlamına gelir.

Anne Diyeti. Emziren kadınların ne yedikleri ve içtiklerinin farkında olmaları gerekir, çünkü bunlar anne sütü yoluyla bebeğe geçebilir. Tıpkı hamilelikte olduğu gibi, emziren kadınlar civa içeriği yüksek balıkları yememeli ve düşük civa içerikli balık tüketimini sınırlamalıdır. Anne alkol aldığında, bir miktar alkol anne sütü yoluyla bebeğe geçebilir. Bazı bebeklerde huzursuzluk ve sinirlilik gibi sorunlara neden olabileceğinden kafein alımı günde 300 miligram (yaklaşık bir ila üç fincan normal kahve) veya daha altında tutulmamalıdır.

Annenin tıbbi durumu, ilaçlar ve göğüs cerrahisi. HIV, AIDS veya verem gibi tıbbi durumlar, kemoterapi veya belirli ilaçlarla tedaviyi içeren durumlar emzirmeyi güvensiz hale getirebilir. Bir anne, belirli bir durumda emzirmesi gerekip gerekmediğinden emin değilse, doktoruna danışmalıdır. Anneler, reçetesiz satılan ve bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere, emzirirken ilaç almanın güvenliği konusunda her zaman doktora danışmalıdır.

Mama İle Besleme Hakkında İlave Bilgiler

Ticari olarak hazırlanmış bebek mamaları anne sütüne besleyici bir alternatiftir ve hatta anne sütüyle beslenen bebeklerin takviyelerden alması gereken bazı vitamin ve besinleri de içerir. Steril koşullar altında üretilen ticari mamalar, evde üretilmesi mümkün olmayan karmaşık protein, şeker, yağ ve vitamin kombinasyonunu kullanarak anne sütünü kopyalamaya çalışır. Bu nedenle, bebeğinizi emzirmezseniz, sadece ticari olarak hazırlanmış mama kullanmanız önemlidir.

Emzirmeyi engelleyebilecek tıbbi endişelerin yanı sıra, bazı anneler için emzirme çok zor veya stresli olabilir. Annelerin mama ile beslemeyi seçmelerinin diğer nedenleri şunlar olabilir:

Kolaylık. Ebeveyn (veya başka bir bakıcı) bebeği her an biberonla besleyebilir (bu aynı zamanda anne sütünü pompayla sağan kadınlar için de geçerlidir). Bu, annenin beslenme görevlerini paylaşmasına izin verir ve eşinin, önemli beslenme sürecine ve genellikle beraberinde gelen bağa daha fazla dahil olmasına yardımcı olur.

Esneklik. Biberonlar yapıldıktan sonra, mama ile beslenen bir anne, bebeğini bir bakıcıya bırakabilir ve bebeğinin beslenmesine özen gösterildiğini bilir. Bebeğin beslenme programı etrafında pompalamaya veya iş veya diğer yükümlülükleri ve etkinlikleri planlamaya gerek yoktur. Mamayla beslenen annelerin halka açık yerlerde emzirmek için özel bir yer bulmasına gerek yok.

Beslemelerin zamanı ve sıklığı. Formül anne sütünden daha az sindirilebilir olduğundan, mama ile beslenen bebeklerin genellikle anne sütüyle beslenen bebeklerden daha az yemesi yeterli olur.

Annenin Diyet Değişikliği Zorunda Olmaması. Mamayla beslenmeyi tercih eden annelerin, kendi yedikleri veya içtikleri gıdalar ile bebeklerinin etkilenmeyeceğini bilmeleri onları rahatlatır.

Mama İle Beslemenin Dezavantajları

Emzirmede olduğu gibi, mamayla beslenip beslenmemeye karar verirken dikkate alınması gereken bazı zorluklar vardır.

Antikor eksikliği. Anne sütünde bulunan antikorların hiçbiri mamalarda yoktur. Bu nedenle mama, bebeğe anne sütü gibi enfeksiyon ve hastalıklara karşı ek koruma sağlayamaz.

Anne sütünün karmaşıklığıyla eşleşemez. Üretilen mamalar, bebeğin ihtiyaçları değiştikçe farklı içeriğe sahip olan anne sütünün karmaşıklığını henüz kopyalamamıştır.

Planlama ve organizasyon. Her zaman mevcut, sınırsız ve doğru sıcaklıkta servis edilen anne sütünün aksine, bebeğinizi mama ile beslemek, ihtiyacınız olan şeylere ihtiyacınız olduğunda sahip olduğunuzdan emin olmak için planlama ve organizasyon gerektirir. Ebeveynler, mama satın almalı ve mağazaya gece geç saatlerde koşmamak için her zaman hazır bulundurmalıdır. İlaveten, her zaman gerekli malzemeleri (biberonlar ve meme uçları gibi) temiz, kolay erişilebilir ve kullanıma hazır bulundurmak önemlidir - aksi takdirde, cevap vermeniz gereken çok aç, çok telaşlı bir bebeğiniz olacaktır. 24 saatlik periyotta 8-10 beslenme ile ebeveynler, hazırlıklı ve organize olmazlarsa çabucak bunalabilirler.

Masraf. Mama pahalı olabilir. Toz formülü en ucuz olanıdır, bunu konsantre olanlar izler ve beslemeye hazır en pahalı olanıdır. Ve özel mamalar (soya ve hipoalerjenik gibi), temel mamalardan çok daha pahalıdır.

Gaz ve kabızlık üretme olasılığı. Mamayla beslenen bebekler, anne sütüyle beslenen bebeklerden daha fazla gaz ve daha fazla bağırsak hareketlerine sahip olabilir.

Anne sütü ve Mama Arasında Bir Seçim Yapmak

Bebeğinizi nasıl besleyeceğinize karar vermek zor bir karar olabilir. Aileniz için doğru seçimi gerçekten sadece bebeğiniz doğduğunda bileceksiniz. Birçok kadın doğumdan önce bir yönteme karar verir ve daha sonra bebekleri doğduktan sonra fikirlerini değiştirir. Ve birçok kadın emzirmeyle birlikte mama ile takviye etmeye karar vermektedir.

Artıları ve eksileri tartarken, doktorunuzla konuşun. Doktorlarınız, seçenekleriniz hakkında size daha fazla bilgi verebilir ve aileniz için en iyi kararı vermenize yardımcı olabilir.

Emzirme İle ilgili Sık Sorulan Sorular

Ne Sıklıkta Emzirmeliyim?

Yenidoğan bebekler ilk ay boyunca günde yaklaşık 8-12 kez emzirilmelidir. Anne sütü kolaylıkla sindirilir, bu nedenle yeni doğanlar sıklıkla çabuk acıkır. Sık beslenme, ilk birkaç hafta süt üretiminizi canlandırmaya yardımcı olur. Bebeğiniz 1-2 aylık olduğunda, muhtemelen günde 7-9 kez emzirmek yeterli olacaktır.

Yaşamın ilk birkaç haftasında, emzirme "talep üzerine" (bebek acıktığında) yani yaklaşık 1,5 ila 3 saatte bir olmalıdır. Yeni doğanlar büyüdükçe daha az emzirilirler ve daha öngörülebilir bir beslenme programına sahip olabilirler. Bazıları 90 dakikada bir beslenirken, diğerleri beslemeler arasında 2-3 saat bekleyebilir. Yenidoğanlar gece bile yaklaşık 4 saatten fazla açlığa maruz bırakılmamalıdır.

Emzirmeler Arasındaki Süreyi Nasıl Hesaplamalı?

Bebeğinizin emzirmeye başladığı zamandan bebeğinizin tekrar emzirmeye başladığı ana kadar emzirme arasındaki süreyi hesaplayın. Diğer bir deyişle, doktorunuz bebeğinizin ne sıklıkta beslendiğini sorduğunda, ilk beslenmeniz sabah 6'da başladıysa, sonraki beslenme yaklaşık sabah 8, sonra sabah 10 gibi olduysa "yaklaşık 2 saatte bir" diyebilirsiniz.

Özellikle ilk başta, 24 saat emziriyormuş gibi hissedebilirsiniz, bu normaldir. Kısa sürede bebeğinizin beslenmeleri arasındaki süre uzayacaktır.

Emzirme Ne Kadar Sürer?

Yenidoğanlar bir veya iki memede 20 dakika veya daha uzun süre emzirilebilirler. Bebekler büyüdükçe ve emzirme konusunda daha becerikli hale geldikçe, her iki tarafta da 5–10 dakika sürebilir. Emzirmenin ne kadar süreceği size, bebeğinize ve aşağıdakiler gibi diğer şeylere bağlıdır:

Sütün bollaşması (bu genellikle doğumdan 2-5 gün sonra olur)

Süt salma refleksiniz (sütün meme ucundan akmasına neden olur) hemen veya beslenmeye başladıktan birkaç dakika sonra gerçekleşir

Süt akışınızın yavaş veya hızlı olması

Bebeğinizin meme ucunuz etrafındaki koyu renkli daire şeklindeki areolayı mümkün olduğunca içine alarak iyi bir kavrama hareketi olmalıdır.

Bebeğiniz hemen yutmaya başlar veya yutmayı yavaşlatır

Bebeğiniz uykulu veya dikkati dağılmış olabilir

Bebeğinizin beslenmesinin çok kısa veya çok uzun sürdüğünden endişeleniyorsanız doktorunuzu arayın.

Göğüsleri Ne Zaman Değiştirmeliyim?

Göğüsleri emzirirken değiştirin ve her birine gün boyunca aynı miktarda emzirme zamanı vermeye çalışın. Bu, her iki göğüste de süt üretiminizi sürdürmenize yardımcı olur ve göğüsleriniz sütle aşırı dolduğunda oluşacak ağrılı şişmeyi önler.

Her beslemenin ortasında göğüsleri değiştirebilir ve ardından her besleme için önce hangi göğsü sunduğunuzu değiştirebilirsiniz. Bebeğinizin en son hangi tarafla emzirdiğinizi hatırlamakta zorluk çekebilirsiniz. Bebeğinizin en son hangi göğsü emdiğini bilmeniz için sütyen askınıza bir hatırlatıcı (küçük kurdele gibi) takmanız yardımcı olabilir. Ardından, bir sonraki beslenmede o memeyle başlayın.

Bebeğiniz her beslenmede göğüs değiştirmekten hoşlanabilir veya sadece tek taraflı emmeyi tercih edebilir. Öyleyse, bir sonraki beslemede diğer memeyi emsin. Siz ve bebeğiniz için en iyi olan ve en rahat olanı yapın.

Beslenme Sırasında Ne Sıklıkta Bebeğimin Gazını Çıkartmalıyım?

Bebeğiniz bir taraf memeyi emip bitirdikten sonra, göğüs değiştirmeden önce gazını çıkarmayı deneyin. Bazen, hareket ettirmek bile tek başına bir bebeğin geğirmesine neden olabilir. Bazı bebeklerin daha çok geğirmeye ihtiyacı vardır, diğerlerinde geğirme daha azdır ve bu beslenmeden beslenmeye değişebilir.

Bebeğiniz çok kusarsa, daha sık gazını çıkarmayı deneyin. Bebeklerin yemek yedikten sonra veya geğirme sırasında az miktarda "tükürmeleri" normal olsa da, bebek beslendikten sonra kusmamalıdır. Bebeğiniz beslenmenin tamamını veya çoğunu kusarsa, tıbbi bakıma ihtiyaç duyan bir sorun olabilir. Bebeğinizin çok fazla tükürdüğünden endişeleniyorsanız, doktorunuzu arayın.

Bebeğim Neden Normalden Daha Obur?

Bebekler hızlı bir büyüme döneminden geçtiğinde (buna büyüme atağı denir), normalden daha fazla yemek yemek isterler. Bunlar her an olabilir. Ancak bebeğin ilk aylarında, büyüme atakları genellikle şu zamanlarda gerçekleşir:

7-14 günlükken

2 aylıkken

4 aylıkken

6 aylıkken

Bu zamanlarda bebeğiniz fazla aç göründüğünde, bebeğinizin açlık ipuçlarını takip edin. Bir zamanlarda daha sık emzirmeniz gerekebilir.

Bebeğimi Ne Kadar Süre Emzirmeliyim?

Bu kişisel bir seçim. Uzmanlar, bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmesini (mama, su, meyve suyu, vb. vermeden) önermektedir. Ardından, siz ve bebeğiniz için gerekli görüyorsanız, emzirme 12 aya (veya sonrasına) kadar devam edebilir.

Emzirmenin hem anne hem de bebek için birçok faydası vardır. Araştırmalar, emzirmenin bir bebeğin ishal, kulak enfeksiyonu ve bakteriyel menenjit olasılığını azaltabileceğini veya semptomları daha az şiddetli hale getirebileceğini göstermektedir. Emzirme ayrıca çocukları ani bebek ölümü sendromu (SIDS), şeker hastalığı, şişmanlık ve astımdan koruyabilir.

Emzirmenin Anneye Ne Gibi Yararları Var?

Anneler için emzirmek kalori yakılmasına ve rahmin küçülmesine yardımcı olur. Aslında, emziren anneler hamilelik öncesi şekillerine ve kilolarına daha hızlı dönebilirler. Emzirmek ayrıca bir kadının aşağıdaki hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur:

Meme kanseri

Yüksek tansiyon

Şeker hastalığı

Kalp hastalığı

Ayrıca anneleri rahim kanseri ve yumurtalık kanserinden korumaya da yardımcı olabilir.

Anne sütü ve emzirme ile ilgili yararlı bir kaynak: Anne Sütü ve Emzirme Eğitim Rehberi